Bloc
Innovatieprogramma werken van de toekomst

Innovatieprogramma werken van de toekomst

In co-creatie innoveren op het Marineterrein in Amsterdam.

Lees meer

BLOC richt samen met Bureau Marineterrein en AMS Institute een innovatieve werkomgeving in die zich focust op de toekomst van werken. Een ‘Co-Work & Innovation space’ waar bestaande en nieuwe communityleden samenkomen om hun kennis te bundelen én waar continu verbetering wordt gezocht in de ontwikkeling van ‘het nieuwe werken’.

Bureau Marineterrein x BLOC

Bureau Marineterrein en BLOC werkten afgelopen jaren al meerdere keren samen aan een perspectief voor het werken van de toekomst, met een daaraan gekoppeld programma voor het Marineterrein. Mede dankzij de financiële hulp van de Provincie Noord Holland en het instappen van The Institute of Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute) in deze samenwerking is er afgelopen maanden hard gewerkt aan het opzetten van meerderde experimenten. Hiermee zijn de eerste (en misschien wel de belangrijkste) bouwstenen van dit project gelegd. De rol van BLOC in dit project: het opstarten van samenwerkingen, het aantrekken van (nieuwe) innovatieve partners en het uitvoeren van meerdere sprintsessies om de experimenten uit te werken.

Soft launch

Tijdens de Opening van de commandantwoning (COWO) zijn er meerdere experimenten op interactieve wijze gedeeld met de community. Hieronder één van de experimenten: Marine Match.

Het Marineterrein kent een hechte community van innovatieve organisaties die elkaar goed aanvullen. Om de interactie tussen deze bedrijven te optimaliseren en meer samenwerking te bewerkstelligen, wordt Marine Match geïntroduceerd. Een online platform waar community leden van het Marineterrein elkaar beter leren kennen.

Na de soft launch zijn deze experimenten gefinetuned, gefilterd en is er gezocht naar de juiste partners. Uiteindelijk zijn enkele van deze concept experimenten uitgevoerd. Deze hebben ieder op een eigen manier, direct/indirect, op lange/korte termijn bijgedragen aan het ontwikkelen van een toekomstbestendig bedrijventerrein.

Experimenten

Allereerst is er flink geïnvesteerd in het versterken van de verbinding tussen de verschillende bedrijven op het terrein. Zo kunnen de community leden elkaar straks beter vinden via het community platform. Dit platform draagt ook bij aan het toekomstig beheer van het Marineterrein. Op het platform kunnen ook ruimtes en flexplekken in de COWO worden gereserveerd en andere facilitaire informatie worden gedeeld. Ten tweede is er sinds september een ROC-kantoor op het Marineterrein gevestigd. Naast studenten zullen ook zzp’ers en startups het Marineterrein steeds beter weten te vinden dankzij de verhuur van de flexibele werkplekken in de COWO. Tot slot heeft kennis van AMS Institute en TU Delft over sensoring een belangrijke basis gelegd om in de toekomst de buitenruimte van het Marineterrein innovatiever te maken op het gebied van werken.

Dit maakt het Marineterrein als bedrijventerrein energetisch, meer toekomstbestendig en sociaal duurzamer, wat ook als voorbeeld kan dienen voor andere werklocaties.

We kijken terug op een unieke samenwerking tussen Bureau Marineterrein, AMS Institute en BLOC en willen Provincie Noord Holland bedanken voor de kans om deze experimenten te begeleiden en tot een succes te maken.

Benieuwd wat we nog meer hebben geëxperimenteerd op het Marineterrein? Neem dan contact op met Marieke de Bode.