Bloc
Warmtenet Haarlem

Warmtenet Haarlem

BLOC werkt samen met de gemeente Haarlem, Provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap van Rijnland, Waternet en SADC aan de uitdaging om de stad duurzaam te gaan verwarmen.

Lees meer

De beste mix voor een warmtenet!

Geothermie, restwarmte uit datacenters, biomassa, koude levering en een goed netwerk zijn allemaal ingrediënten voor een warmtenet. Welke bronnen kunnen in de loop van de tijd welke wijken verwarmen en wat is dan de slimste aanpak?

Zoeken naar verbinding

In de regio Haarlem zijn er zes individuele onderzoeken en projecten op het gebied van warmte gaande. Zo lopen er onderzoeken naar warmtebronnen zoals geothermie en restwarmte van datacenters en industrie. Maar er lopen ook onderzoeken naar wie mogelijke afnemers van die warmte kunnen zijn in Haarlem. Elk onderzoek heeft zijn eigen ontwikkelsnelheid en relevante partners. Deze projecten kunnen zich los van elkaar blijven ontwikkelen, maar in samenhang zijn ze een stuk sterker en kunnen ze een robuust warmtenet vormen voor Haarlem.

Het is nu de opgave om vraag en aanbod van warmte met elkaar te koppelen. Zo kunnen deze projecten verbonden worden door een duurzaam (open) warmtenet. Maar hoe kan je dit het beste aanpakken? Waar begin je met het aanleggen van een net en welke partijen gaan dit organiseren? Hoe verbind je projecten die elk een andere tijdsplanning hebben? Dat is de rol van BLOC. BLOC verbindt de trajecten, faciliteert de samenwerking en bouwt aan de ontwikkelstrategie voor een duurzaam verwarmd Haarlem.

BLOC koppelt vraag en aanbod van warmte met elkaar
Warmte: van concept naar case