The Park Collective

The Park Collective

World's smartest park

The Park Collective werkt aan het park van de toekomst. Het Park laat stadsbewoners op een tastbare manier kennismaken met de technologische innovaties die nodig zijn om onze manier van leven te verduurzamen. Terwijl de maatschappij zich zo bewust wordt van de mogelijkheden van de moderne technologie, wordt een werkelijke verandering in het gedrag van mensen ook steeds makkelijker.

WAT?

Een modulair park dat baanbrekende innovaties toegankelijk maakt voor de maatschappij.

Vraagstukken rond klimaat, verstedelijking en onze manier van leven worden steeds urgenter. Om deze uitdagingen op een inspirerende manier aan te gaan, hebben BLOC en BRAND The Urban Agency het concept ontwikkeld van een ‘superpark’: het meest circulaire, duurzame en slimme park ter wereld. Dat doen we met een collectief van innovatieve scale-ups, bewoners, overheden en bedrijven: The Park Collective. Het park creëert met baanbrekende en aantrekkelijke innovaties in stedelijke en groene technologie in de bekende omgeving van een park een beleving voor de stedeling. Concreet betekent dit voorzieningen zoals een actieve water- en luchtreiniger, of een faciliteit voor energieopwekking. Het versterkt in feite exponentieel de functies van een ‘normaal’ park. Daarnaast is het park een toevoeging van hoge kwaliteit aan de publieke ruimte in de stad, waar het fijn toeven is maar die ook de nieuwsgierigheid prikkelt van zowel bewoners als bezoekers.

Het eerste Park wordt in Eindhoven gerealiseerd onder de naam Bright Park. De stad staat bekend om zijn expertise op het gebied van technologie en innovatie, waardoor het een logische keuze is om dit eerste tech-park hier te laten verrijzen. Na Eindhoven is het de beurt aan andere wereldsteden – het park is namelijk hybride (zowel op land als op water) en verplaatsbaar. Het bestaat uit losse modules die kunnen worden gekoppeld en ook bijvoorbeeld uitgewisseld kunnen worden tussen steden. Het concept wordt modulair opgebouwd uit zowel online als offline, high- en low tech innovaties, op het gebied van bouw, groen, energie, voedsel en water. Denk aan een waterproducerende fontein, een paviljoen van zeezout, een CO2 absorberende vijver, zonnefietspaden, een eco-escaperoom en een waterzuiverend zwembad. Door talloze innovaties aan elkaar te koppelen en te integreren in een modulair smart grid, ontstaat een slim, circulair systeem waar ook veel waardevolle data uit voortvloeit. Het park groeit en ontwikkelt zich steeds verder.

Het concept

Het concept

WAAROM?

Talloze technologische innovaties blijven op de plank liggen door een kenniskloof tussen technologie en maatschappij. In het Park kunnen bezoekers in de bekende omgeving van een park op een tastbare manier kennismaken met deze technologieën. Hierdoor wordt een proces van bewustwording op gang gebracht en kan men ervaren hoe zulke innovaties ook thuis ingezet kunnen worden.

Wereldwijd werken metropolen hard aan een krachtig antwoord op hedendaagse uitdagingen, met steeds meer aandacht voor het urgente probleem van de klimaatverandering. Het klimaatakkoord dat vorig jaar in Parijs is gesloten is een belangrijke stap richting de verduurzaming van onze manier van leven, waarop op nationaal en lokaal niveau wordt voortgebouwd. Op het stedelijke niveau vertaalt dit zich naar uitdagingen op het gebied van gezondheid, klimaatmitigatie, voedselproductie, energievoorziening en de beschikbaarheid van water in het kader van het groeiende aantal stedelingen. Deze grote vraagstukken maakt het soms moeilijk om te beslissen waar te beginnen. En hoe betrekken we de maatschappij bij de keuzes die gemaakt moeten worden? Hoe moedigen we gedragsverandering aan? Het klimaatakkoord en de maatregelen die genomen worden, zijn voor de meeste mensen nog altijd vrij ver van hun bed.

Tegelijkertijd bevindt de technologie zich in een stroomversnelling. Daarbij gaat het vaak over robotisering en Internet of Things, maar ook op het gebied van duurzaamheid worden revolutionaire stappen gezet. Er bestaan al heel veel bewezen, schaalbare technologieën en innovaties die zeer effectieve oplossingen kunnen bieden voor de stad van de toekomst – concepten met een exponentieel karakter die een direct antwoord met impact kunnen bieden op urgente stedelijke vraagstukken rondom voedsel, energie en water. Alleen: ze blijven vaak op de plank liggen of worden op kleine schaal toegepast in labs. Dat is zonde.

De wereld zit te springen om projecten die de kloof tussen de stedeling en de technologische mogelijkheden voor een betere wereld kunnen verkleinen. Het doel van [SuperPark] is om deze twee parallelle ontwikkelingen dichter bij elkaar te brengen, en de maatschappij heeft daarbij een actieve rol toebedeeld gekregen. In die context worden in het park voorbeelden gepresenteerd, die buiten het lab en juist in de publieke ruimte beleefd kunnen worden. Deze tastbare beleving leidt tot bewustwording en zet aan tot gedragsverandering.

De eerste stap.
De eerste stap.

En we kunnen aan de slag! In Eindhoven om precies te zijn...

Lees hier meer:
Een modulaire manifestatie van clean tech innovaties, prachtig vormgegeven in een park.

The Park Collective is een initiatief van BLOC en BRAND The Urban Agency