Westelijk Handelsterrein zet de toon

Het Westelijk Handelsterrein in Rotterdam wordt het eerste volledig circulaire rijksmonument van Nederland. In 2020 moet dit complex statige pakhuizen energieneutraal zijn en worden grondstoffen 100 procent hergebruikt.

Er bestaan in de wereld nog slechts een paar compleet circulaire gebouwen en dat zijn allesbehalve monumenten. Toch is dat ons streven, samen met onze partner ValstarSimonis. Ons eigen kantoor, in een van de voormalige pakhuizen, moet net als de andere voor 2020 circulair zijn. Geïnspireerd door het denken over circulaire economie streven we in deze pilot naar minimaal (her-)gebruik van materialen.

Aanleiding was een oproep van ValstarSimonis om projecten voor te dragen waar een circulaire gebouwinstallatie zou kunnen worden ontwikkeld. Dat leidde tot deze pilot die samen met Carrier, Priva, Thermaflex, TVVL en Van Dorp Installaties wordt uitgevoerd. De pilot beperkt zich niet tot hergebruik van materialen maar omvat ook het flexibel maken van het gebouw zelf zodat deze ook nieuwe bestemmingen aan kan.

De oude pakhuizen hebben meer mogelijkheden om volledig circulair te worden. Zo kan uit afval van restaurants groene stroom worden opgewekt, voldoende voor de eigen energievoorziening. Daarnaast is het mogelijk met de glazen overkapping energie op te wekken. Bovendien kunnen de muren van het atrium worden voorzien van een klimaatgevel. Daarmee wordt de zomerwarmte afgevoerd naar een ondergrondse opslag om in de winter voor de verwarming te worden aangewend. Met deze ingrepen moet het Westelijk Handelsterrein Rotterdam in 2020 het eerste, volledig circulaire rijksmonument van Nederland zijn.

Deze BLOCnote is een korte uitsnede uit een artikel in Monumentaal, december 2016.