Bloc
Bereikbaarheid Loevestein

Bereikbaarheid Loevestein

In opdracht van Rijksmuseum Slot Loevestein werken we aan een betere bereikbaarheid van het slot.

Lees meer

BLOC werkt voor het Rijksmuseum Loevestein aan het beter bereikbaar maken van het slot. Dit vraagt ook om een slimme benadering van hun stakeholders. Het Rijksmuseum Slot Loevestein is een UNESCO-erkend Werelderfgoed dat als geen andere plek in Nederland het verhaal over vrijheid vertelt. En dat verhaal is actueler dan ooit. Tegelijkertijd ligt Loevestein op een (bestuurlijk) spannende plek: namelijk op het meest westelijke punt van landschap Munnikenland, vlak bij de grens tussen de provincies Gelderland en Zuid-Holland en tussen de Waal en Maas. De stichting heeft daarom een masterplan opgesteld voor de ontwikkeling van het slot en de omgeving, het Munnikenland.

 

Recente hoogwaterstanden hebben weer aangetoond dat de bereikbaarheid over land kwetsbaar is en soms zelfs onmogelijk. Dit vraagt dus om een goede ontsluiting over water om individuele bezoekers, groepen en riviercruisepassagiers, cruciaal voor de financiële zekerheid van de stichting, te garanderen. Dat kan alleen als gemeenten, de Provincie, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en bijvoorbeeld het Waterschap betrokken zijn en het belang van deze ontsluiting ondersteunen. Daarom organiseren we een proces dat uiteindelijk moet leiden tot een bestuurlijke sessie om samen vanuit realistische kansen bestuurlijk draagvlak te organiseren.

Een actueel Werelderfgoed met een locatie met een uitdagend stakeholderveld

Het Rijksmuseum Slot Loevestein is een UNESCO-erkend Werelderfgoed dat op een geweldige manier het actuele verhaal over vrijheid vertelt. Uiteraard is het internationaal beroemd door het verhaal van Hugo de Groot, waar ze dan ook verantwoordelijkheid voor draagt. Tegenwoordig organiseert het slot bijvoorbeeld ook exposities over de vrijheid van meningsuiting met Amnesty International. Daarmee heeft Loevestein een cruciale maatschappelijke functie. Daarom is het goed dat de stichting hard werkt aan een masterplan voor een duurzame toekomst en dat in een complex stakeholdersveld.

Hoe betrek je een complex stakeholderveld rondom een belangrijk erfgoed?

Daarom organiseren we in opdracht van de stichting een proces, met vele voorgesprekken en verkenningen, zodat we een goed beeld krijgen van de diverse mogelijkheden voor gecombineerd vervoer over water, inclusief de ontwikkeling van mogelijke nieuwe afmeer locaties. Hierbij kijken we hoe personenvervoer over water vanuit het bestaande veren netwerk gecombineerd kan worden met onder andere de riviercruisevaart. De opbrengst hiervan leggen we, voor verdere besluitvorming,  vervolgens voor aan een delegatie bestuurders van alle relevante stakeholders, zoals de gemeente Zaltbommel en Gorinchem, de Provincie Gelderland, Rijkswaterstaat, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Staatsbosbeheer en de Stichting Rijksmuseum Slot Loevestein zelf.

Meer weten over hoe je slim het stakeholderveld rondom een erfgoed(locatie) organiseert? Neem contact op met Fred.