Bloc
Dutch Windwheel

Dutch Windwheel

Een soort London Eye waar je in kan wonen en die energie opwekt. Het ambitieuze plan is mondiaal opgemerkt.

Lees meer

Het nieuwe icoon van Rotterdam

De ontwikkeling van de Dutch Windwheel is in volle gang. Een consortium van aansprekende bedrijven en kennisinstituten werkt aan een innovatieprogramma waarmee de basis wordt gelegd voor de ontwikkeling van het nieuwe icoon van Rotterdam.

Dutch Windwheel: symbool van de nieuwe economie

Medio 2015 presenteerde de Windwheel Corporation (een organisatie bestaande uit de Rotterdamse bedrijven BLOC, DoepelStrijkers en Meysters) het plan voor de Dutch Windwheel: een 174 meter hoog gebouw dat bestaat uit twee ringen. De buitenste ring bevat een ‘coaster’: 40 cabines met geïntegreerde smartwalls die de bezoeker een ongekend uitzicht over de regio bieden. De binnenste ring bevat woningen, een hotel en een skybar. Maar de Dutch Windwheel is meer dan een gebouw. Het is een etalage van duurzame, circulaire en technologische innovatie. Met toepassing van de modernste (deels nog te ontwikkelen) technieken op het gebied van onder meer zon, wind en biomassa fungeert de Dutch Windwheel bovendien als binnenstedelijke energiegenerator.

"Only in the Netherlands would someone wants to turn a wind turbine into a futuristic tourist attraction."
(Fast Company)

Internationale blikvanger

De Dutch Windwheel inspireert de wereld. Het ambitieuze plan is mondiaal opgemerkt. Honderden vooraanstaande media hebben erover gepubliceerd; van Volkrant, AD en NRC tot FastCompany, Forbes, Business Insider, Die Welt, Le Monde, The Guardian en The Telegraph. Verschillende tv-stations hebben er items aan gewijd, waaronder RTL (Nederland en België), Discovery (VS en Canada) en zelfs het Chinese staatsjournaal. Het project is genomineerd voor awards en gekozen tot meest duurzame ontwikkeling in het Spaanse dagblad 20 Minutos.

Consortium bedrijven en kennisinstituten

Met de internationale belangstelling in de media kwam ook de belangstelling van de markt. Na enkele maanden van verkenning tekenden 14 bedrijven en kennisinstellingen op 14 januari 2016 met elkaar een Letter of Intent om met een innovatieprogramma de ontwikkeling van de Dutch Windwheel op te starten. Het consortium bestaat uit aansprekende namen: AM, Koninklijke BAM Groep, Deltares, Dura Vermeer, ECN, Eneco, Evides, Huawei, InnovationQuarter, Mammoet, Siemens, Spie, TNO en de Windwheel Corporation. Inmiddels heeft Arup, bouwer/engineer van onder meer Wembley Arena, London Eye, Centre Pompidou en Sydney Opera House, zich bij het consortium gevoegd.

Innovatieprogramma

De afgelopen maanden heeft het innovatieprogramma voor de Dutch Windwheel vorm gekregen, op het snijvlak van energie & water, bouw & ontwikkeling en intelligentie & beleving. In het innovatieprogramma worden now, new en next technologies onderzocht en geïntegreerd. Er zijn verschillende projecten gedefinieerd en uitgewerkt, waaronder de ontwikkeling van een integrated smart city concept, een smart skin en een microgrid. Het innovatieprogramma maakt de Dutch Windwheel een uniek ‘product’: een samenstel van (deels nog te ontwikkelen) deelproducten en diensten die samen het totaalproduct vormen. Bijzondere is bovendien dat de Dutch Windwheel upgradable wordt gemaakt: het moet in staat zijn zich door te ontwikkelen, ook nadat het is opgeleverd. Dat vraagt ook om vernieuwing van ontwikkel-, exploitatie- en financieringsmodellen. Daarom wordt er ook een ontwikkelgroep gevormd met banken en fintech bedrijven om vernieuwende en meer flexibele vormen van vastgoedfinanciering te ontwikkelen.

Publieke verankering

De Dutch Windwheel is een privaat initiatief. De overheden hebben het project inmiddels ook omarmd. De gemeente Rotterdam heeft de Dutch Windwheel opgenomen in het programma Versnelling Economische Transitie. Het project is ook verankerd in de Roadmap Next Economy. Bovendien is de Dutch Windwheel aangemerkt als regionale fieldlab. Met steun van de overheden wordt een aantal toepassingen en proof-of-concepts in de regio opgestart.

Meer weten? Check out de BLOCnote over de Dutch Windwheel 2.0 en de BLOCnote over de stille revolutie achter de Dutch Windwheel.

(c) Ontwerp: Windwheel Corp / DoepelStrijkers, Rotterdam