BLOC zoekt nieuwe pioniers

Voor House of Delft, een uniek en deels publiek gebouw in Delft, zoekt BLOC naar innovatieve ondernemers en creatieve pioniers.

Delft, innovatiestad van Nederland

De hele wereld kent Delft. Van het beroemde Delfts Blauw aardewerk tot en met de kunstwerken van Johannes Vermeer. Maar Delft is meer. Delft is vooral ook een stad van pioniers en innovaties, al eeuwenlang. Kansen zien, kansen creëren en het onmogelijke mogelijk maken zit in het DNA van Delft. In de 14e eeuw zorgden bijvoorbeeld de eerste bierbrouwers er met een ingenieus systeem van dammen en sluizen voor dat afvalwater van de textielindustrie werd gescheiden van het water dat voor het brouwen van bier nodig was. Het woord watermanagement moest toen nog worden uitgevonden. Van veel pioniers kennen we de namen. Hugo de Groot bijvoorbeeld, een van de grootste juristen die ooit geleefd heeft. Hij bedacht het concept van de territoriale wateren en het volkerenrecht. Of Piet Hein, de grondlegger van de Nederlandse marine. Pioniers als Antoni van Leeuwenhoek en Reinier de Graaf die een belangrijke bijdrage aan de medische wetenschap leverden. Tot en met de talenten van de TU Delft. Sinds haar oprichting 175 jaar geleden hebben zij de wereld verrast met bijzondere innovaties. Zoals Boyan Slat die met zijn project The Ocean Clean Up, een mogelijke oplossing heeft bedacht voor de ‘plastic soep’ in de oceanen.

House of Delft, ode aan de pioniers

Deze inspirerende verhalen vormen het uitgangspunt voor House of Delft. Een innovatief en spraakmakend project waarin de pioniers van Delft worden geëerd. Vanwege hun buitengewone prestaties op het gebied van ambacht, wetenschap, kunst, techniek en hightech innovatie. House of Delft wordt gerealiseerd op de kop van de Spoorzone, naast station Delft Centraal op een steenworp afstand van de historische binnenstad. Voor bezoekers die met de trein arriveren wordt House of Delft straks de eerste ontmoeting met de stad en met de talenten van vandaag. Het is een voorbode van wat Delft allemaal te bieden heeft.

Ontwerp: Van Dongen - Koschuch Architects and Planners

Ontwerp: Van Dongen - Koschuch Architects and Planners

Iconisch en spraakmakend ontwerp

House of Delft is ontworpen door oud-rijksbouwmeester Frits van Dongen en architect Patrick Koschuch. Het is een moderne vertaling van de oorspronkelijke woon- en geboortehuizen van Delftse belangrijke pioniers. Aan de kop van het project zie je drie Delftse huizen van 20 meter hoog. Aan de kant van het stadscentrum komen zeven hoge glazen ateliers. De gevels vertellen de verhalen over de rol die de pioniers van Delft in de geschiedenis hebben gespeeld. In de ateliers wordt volop gewerkt en geëxperimenteerd. Het zijn de etalages van de stad.

 Tien gevels, tien verhalen

De drie hoge gevels aan de kop van het complex verwijzen naar huizen die verbonden zijn de Delftse geschiedenis: het Oost-Indisch Huis als verwijzing naar pionier Jan Joost van Lodesteyn, het geboortehuis van Hugo de Groot en het woonhuis van de maritieme held Piet Hein. De zeven glazen gevels aan de centrumkant vormen een drieluik. Met links de gevels van de medische pioniers: het woonhuis van Antoni van Leeuwenhoek en het Anatomisch Theater waar onder andere Reinier de Graaf zijn experimenten deed. In het midden drie gevels die verwijzen naar ambacht en kunstnijverheid: De Vergulde Bijbel (een verwijzing naar het eerste gedrukte Nederlandstalige boek), het huis op het schilderij ‘Het Straatje van Vermeer’ en de eerste winkel van de Porceleyne Fles op de Markt. En rechts de gevels van de grondleggers van Nederland en Delft: het voormalige Sint Agathaklooster waar de Prins van Oranje heeft gewoond en het Klooster Koningsveld dat jonkvrouw Ricardis, de stichter van Delft, heeft laten bouwen in 1271.

Ontwerp: Van Dongen - Koschuch Architects and Planners

Ontwerp: Van Dongen - Koschuch Architects and Planners

Breed aanbod, hoge kwaliteit

House of Delft krijgt een breed aanbod. Met huurappartementen voor bijvoorbeeld kenniswerkers en gasthoogleraren. En koopwoningen (maisonnettes, lofts, penthouses en appartementen met community-faciliteiten) voor mensen die dicht bij het centrum en haar voorzieningen willen wonen. Alles uitgevoerd met duurzame materialen van hoge kwaliteit. De parkeergarage biedt voor de bewoners ruimte aan ca. 45 auto’s, inclusief een aantal elektrische deelauto’s. In en rond de ateliers komt het publieke programma. House of Delft wordt ook letterlijk de ‘huiskamer’ van de stad, zowel voor inwoners van Delft als voor de bezoekers die vanuit deze locatie de stad kunnen ontdekken.

Uitnodiging aan nieuwe pioniers

Het is de ambitie van House of Delft dat de unieke ateliers straks een inkijk geven in alles waar Delft groot in is. Denk aan Delfts Blauw, Delfts design, Delftse innovaties of multifunctionele ruimtes waar innovatieve instellingen en commerciële bedrijven hun talent en vakmanschap kunnen etaleren, kennis kunnen delen en waar congressen en lezingen worden georganiseerd. Alles is hier nog mogelijk. De definitieve invulling wordt in de eerste helft van 2017 bepaald. Deze presentatie van House of Delft is ook meteen een uitnodiging aan nieuwe pioniers. Om met ideeën en voorstellen te komen, om bij te dragen aan het concept en om er met ons voor te zorgen dat House of Delft, waarvan in 2020 de deuren opengaan, een bruisende entree wordt van een unieke stad. Lees meer op www.houseofdelft.nl en meld je aan als jij de pionier bent die House of Delft zoekt.

Ontwerp: Van Dongen – Koschuch Architects and Planners

Ontwerp: Van Dongen – Koschuch Architects and Planners