An Icon of Smart Technology

Op 9 mei jl. heeft Mies Bouwman in Arnhem het startsein gegeven voor de ‘Academy Het Dorp’. Het Dorp opent haar deuren voor bedrijven en kennisinstituten om samen met de bewoners en zorgverleners dé wijk van de toekomst te ontwikkelen, waar mensen met en zonder beperking zo prettig mogelijk kunnen leven. De Academy wordt de motor voor de transformatie tot superslimme zorgomgeving.

In 1962 opende Mies Bouwman Het Dorp met een marathonuitzending op televisie. Het was de eerste grote televisie-uitzending waarin voor een goed doel geld werd ingezameld. Er werd ruim 12 miljoen gulden (ongeveer 5,5 miljoen euro) opgehaald voor de bouw van de woonwijk, die uitgroeide tot de bekendste woongemeenschap voor mensen met een beperking.

In de loop der jaren is Het Dorp verouderd en zijn steeds meer bewoners in andere wijken gaan wonen waar de Stichting Siza kleinere woonprojecten opzette. Nu gaat Het Dorp onder het mes. Het nieuwe Dorp wordt een gewone wijk voor mensen met en mensen zonder handicap. Het traject begint met de bouw van een complex met 36 zorgappartementen. Dit gebouw fungeert ook als innovatiecentrum en wordt volgend voorjaar opgeleverd.

Mies Bouwman gaf het startsein voor Academy Het Dorp. Bij deze aanpak, ontwikkeld door BLOC, zetten bedrijven, universiteiten en hogescholen hun kennis in om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking of chronische ziekte leren zo zelfstandig mogelijk te leven. Samen ontwikkelen ze bovendien gebouwen en producten die daarbij kunnen helpen.

Benieuwd naar de lancering?

Mies Bouwman was thrilled to be back in Het Dorp. ‘Over the past sixty years, so much has changed’, she said. ‘Look around you. The changes are unstoppable. I’m sure these clever organizations will help transform Het Dorp into the best care environment imaginable’.

Changes are unstoppable
(Mies Bouwman)

Ontwerp: DoepelStrijkers, Rotterdam

Ontwerp: DoepelStrijkers, Rotterdam

The launch of the Academy Het Dorp is part of the development strategy co-created by BLOC.