Bloc
CO2 Smart Grid

CO2 Smart Grid

Een collectief van 22 investerende partners werkt aan het eerste CO2 smart grid ter wereld.

Lees meer

Kans

CO2 is de kern van ons klimaatprobleem. Kunnen we er niet iets nuttigs van maken?

Uitdaging

De grote hoeveelheid CO2 die in de atmosfeer wordt uitgestoten door menselijk handelen veroorzaakt klimaatverandering. Deze bedreigt onze kwaliteit van leven en veiligheid, en die van volgende generaties. Dit is door (inter)nationale overheden onderschreven, zoals bijvoorbeeld op de COP21-klimaatconferentie in Parijs. Daar zijn grote emissiereducties beloofd. In Nederland wordt er bijvoorbeeld gestreefd naar een reductie van 85-95 procent in het jaar 2050.

De grote vraag is: hoe dan?

Uiteraard moeten we besparen op CO2 uitstoot, door bijvoorbeeld te investeren in een schonere energievoorziening en industrie. Die transitie gaat echter nog wel even duren, zeker in het geval van bijvoorbeeld de staalindustrie. Het goede nieuws is dat we CO2 ook kunnen opslaan (dat noem je CCS) en zelfs nuttig kunnen gebruiken (dat noem je CCU). Om daar werk van te maken werken we met 22 partners aan het CO2 Smart Grid!

Wij zijn geïnspireerd door deze voorbeelden van CO2 als grondstof!

Bouwmaterialen
Bouwmaterialen

CO2 kan op vele manier bijdragen aan de productie van bouwmaterialen. Het mooist is als het daarbij wordt gebonden aan het materiaal, want dan wordt het meteen voor lange tijd opgeslagen. Dat doet bijvoorbeeld de Ruwbouwgroep uit Harderwijk. Hun Compensatiesteen bestaat voor 25% uit gebonden CO2!

Website Ruwbouwgroep
Plastics
Plastics

CO2 is al bij veel chemische processen een onmisbare ingrediënt. Bij Covestro in Duitsland wordt nu zelfs aardolie als grondstof vervangen door afgevangen CO2 bij het maken van producten als bijvoorbeeld matrassen!

Website Covestro
Brandstoffen
Brandstoffen

Een grote potentiële afzetmarkt voor hergebruikt koolstof is de wereld van de brandstoffen. Zo wordt er door met bacteriën de werking van fotosynthese te versterken gewerkt aan (vervangers voor) kerosine, ethanol en diesel. Een erg brede en daarom interessante ontwikkeling!

Interessant artikel
Voedsel
Voedsel

Iets concreter is het gebruik van CO2 voor de voedselindustrie. Op dit moment wordt namelijk in Nederland al op grote schaal (0,6 Megaton per jaar) CO2 in kassen ingespoten als meststof door het bedrijf OCAP. Dat versterkt namelijk de fotosynthesewerking van de planten en voorkomt aardgasgebruik!

Website OCAP
Die ontwikkeling gaan we in Nederland versnellen!

Daarom namen wij het initiatief voor 's werelds eerste CO2 Smart Grid!

Het westelijke deel van Nederland biedt een perfecte kans om deze transformatie te starten. Meerdere, grote industriële complexen produceren COdie kan worden afgevangen. Een ondergrondse structuur levert al grote hoeveelheden COaan de glastuinbouwclusters. Die infrastructuur kan efficiënt worden vergroot en uitgebreid met opslag en buffers. De nabijheid van de eerste en vierde haven van Europa, het snel uitdijende spectrum van COtoepassingen (glastuinbouw, biochemie, bouwstoffen) en de juiste publieke context zorgen voor het perfecte momentum van ’s werelds eerste CO2 smart grid.

Waarom dan?

Om zoveel mogelijk CO2 af te kunnen vangen zodat het niet in de atmosfeer terecht komt. En tegelijkertijd stappen te zetten richting een circulaire economie.

Hoe staan we ervoor?

Hoe staan we ervoor?

Doe je mee?

Het laatste nieuws
Het laatste nieuws

In onze nieuwsbrief staat het laatste nieuws over het CO2 Smart Grid en de ontwikkelingen rondom CCS en CCU. Lees de laatste nieuwsbrief!

Lees hem hier!
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief, die we ongeveer één keer per kwartaal versturen.

Schrijf je in!
Het eindrapport!
Het eindrapport!

Anderhalf jaar hebben we hard aan de haalbaarheidsfase gewerkt, waarmee we veel inzicht vergaarden in de mogelijkheden en uitdagingen. De belangrijkste conclusies en een vooruitblik op de toekomst staan in dit eindrapport.

Lees het eindrapport!
Het eindrapport in printversie
Het eindrapport in printversie

Liever een versie die je makkelijkt kunt printen? Download hem hier!

Download een printversie van het eindrapport!
Bundeling van al het onderzoek uit de haalbaarheidsfase
Bundeling van al het onderzoek uit de haalbaarheidsfase

Wil je echt de diepte in? In dit pakket vind je alle losse rapporten van de afgelopen anderhalf jaar: het Prefeasibility Report van Ecofys, de Life Cycle Analysis en Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse van CE Delft, de Technology Asssesment van TNO en het rapport van Ecorys.

Download het pakket hier!

Was getekend, de partners van het CO2 Smart Grid

Warmterotonde
Volgend project

Warmterotonde