Bloc
Een slim waternetwerk

Een slim waternetwerk

BLOC start met verschillende provincies en gemeenten de ontwikkeling van een duurzaam netwerk dat de unieke bestemmingen rond het IJsselmeer verbindt.

Lees meer

Hypermodern en duurzaam

Hoe mooi zou het zijn als je vanaf Amsterdam Centraal niet alleen het pontje kan pakken over het IJ, maar gelijk het hele Markermeer kan oversteken? Of een boot die jou vanaf Lelystad naar de Marker Wadden brengt? En hoe tof is het als die waterverbinding ook nog eens hypermodern en duurzaam is!

Haalbaarheidsstudie

Dat vonden wij ook een interessant voorstel en daarom namen we samen met de ANWB het initiatief om dit mogelijk te gaan maken. Een eerste stap hierin is de uitwerking van een haalbaarheidsstudie die we in samenwerking met de Provincies Noord-Holland, Flevoland en de gemeenten Amsterdam, Lelystad en Almere tot aan de zomer van 2018 uitwerken. We ontwikkelen een business case waarin we de nautische, infrastructurele en exploitatie kanten verkennen, gaan we testvaarten doen en we bereiden mogelijke pilots voor die in 2019 moeten zorgen voor de eerste vaarverbindingen op het IJsselmeer. Daarbij werken we nauw samen met het (nautisch) bedrijfsleven.

Met een duurzaam netwerk van snelle waterbindingen kan het gebied door de bezoeker veel beter – en op een leukere manier – worden bezocht. Zo’n netwerk levert daarmee een bijdrage aan de economische ontwikkeling van het gebied. Daarbij denken we niet alleen aan het verbinden van iconen zoals Amsterdam, Volendam, Marken en Batavia Stad, maar ook koppelingen met Almere (Floriade 2022) en de in ontwikkeling zijnde Marker Wadden liggen voor de hand.

Met deze ontwikkeling bouwen we verder op de ervaringen die we sinds 2013 hebben opgedaan bij het verbinden van toeristische, culturele en natuurlijke bestemmingen in onder meer de Waterdriehoek (rondom Kinderdijk en Dordrecht), het Haringvliet (via het Droomfondsproject), Waterpoort (zuidwestelijke Delta), de Biesbosch en de Vestingdriehoek (rondom Gorinchem). Daarbij werken we altijd samen met publieke organisaties en het bedrijfsleven zoals de vervoerders Waterbus en Riveer en internationale bedrijven uit de riviercruise-sector. Lees meer hierover in de BLOC note Vervoer over water.