Bloc
Kansenkaart Alblasserwaard

Kansenkaart Alblasserwaard

In opdracht voor de Provincie Zuid-Holland en in nauwe samenwerking met de plaatselijke stakeholders maken we een kansenkaart over de omgeving van het Werelderfgoed Kinderdijk.

Lees meer

BLOC maakt met een uitgebreide studie gevat in een serie kaarten inzichtelijk hoe de attractiewaarde van Kinderdijk kan leiden tot een versterking van de leefbaarheid van de omgeving. Het Werelderfgoed trekt jaarlijkse honderdduizenden bezoekers en dit zal flink blijven groeien. Dat biedt kansen om bijvoorbeeld voorzieningen toe te voegen in het gebied die ook voor de lokale gemeenschap relevant zijn. Het is dan wel cruciaal dat je inzichtelijk maakt wat die voorzieningen kunnen zijn, en wat relevant is voor die bezoekers. Daarom spraken we met vele stakeholders en maakten we met verhaallijnen inzichtelijk wat er nog in het gebied te doen is. Zo kunnen we bezoekers verleiden om waarde toe te voegen aan het gehele gebied – de Alblasserwaard – en bieden we een basis voor een gesprek over slimme interventies om de leefbaarheid te versterken. Dit sluit ook weer naadloos aan op ons onderzoek naar bezoekersmanagement.

 

Een werelderfgoed dat zijn groeiende bezoekersaantallen wil en moet inzetten voor de leefbaarheid voor de omgeving

Veel erfgoedlocaties hebben een intensieve relatie met hun omgeving. De bijzondere plek geeft de omwonenden en lokale ondernemers hun identiteit en ze zijn trots dat ze het kunnen laten zien. Aan de andere kant kunnen pieken in bezoekers tot overlast leiden, door bijvoorbeeld lawaai en foutparkerende auto’s. Het is dan ook belangrijk om bezoekersstromen tot brede waardeontwikkeling te laten leiden zodat veel mensen ervan profiteren. Het Werelderfgoed Kinderdijk heeft deze uitdaging ook. Mede door het stijgende internationale bezoek aan Nederland en de – mede door ons – verbeterde toegang via het water (Waterbus en riviercruisemarkt) komen steeds meer mensen genieten van deze plek en het achterliggende verhaal over watermanagement. De Provincie Zuid-Holland, het Waterschap en de gemeenten Molenlanden en Alblasserdam willen graag zien dat deze stijgende populariteit leidt tot bijvoorbeeld een versterking van voorzieningen in het gebied. En dat er een basis komt om gepaste ingrepen te doen om bezoekersstromen goed te faciliteren. Maar hoe krijg je de koppelkansen en mogelijke ingrepen inzichtelijk?

Een grondig onderzoek vertaald naar aantrekkelijke kaarten om de kansen en mogelijke ingrepen inzichtelijk en bespreekbaar te maken

Daarom gingen we met relevante lokale (toeristisch-recreatieve) ondernemers, beleidsmedewerkers en historische verenigingen in gesprek. Wat zijn de bijzondere plekken hier die mensen óók zouden moeten zien? Wat zijn logische routes om de verhalen te vertellen van deze bijzondere polder? Wat zijn voorzieningen die wel wat extra bezoek kunnen gebruiken?

Al deze kennis werkten we uit in drie verhaallijnen die nauw aansluiten op bestaande beleidsdocumenten van bijvoorbeeld het SWEK en de gemeente Molenlanden: (1) Mensen en het Water; (2) Verborgen Verhalen; en (3) Groene Longen. Deze worden uitgewerkt in routes die mensen kunnen fietsen, wandelen of zelfs soms met de kano kunnen beleven. Onderweg worden mensen van informatie voorzien en langs ondernemers en voorzieningen (denk aan biologische kaasboerderijen, zorgfuncties en vestingen) geleid.

Deze set kaarten is dan weer de basis voor ons advies om ook in de directe omgeving van de erfgoedsite ingrepen te doen om overlast te beperken én bezoekers te verleiden langer te blijven en een bijdrage te leveren aan de omgeving.

Meer weten over dit project of ook een ruimtelijke vraag? Contacteer Ruben!