Bloc
Spoorzone Apeldoorn

Spoorzone Apeldoorn

BLOC begeleidt de programmatische aanpak om de binnenstad van Apeldoorn groener, levendiger en aantrekkelijker te maken.

Lees meer

Het lerende district

Hoe maken we van de spoorzone in Apeldoorn een toonaangevend, toekomstbestendig, groen, gezond en levendig stadsdistrict? Dat staat centraal in het proces waarin onder meer de gemeente Apeldoorn, Dura Vermeer, het Rijksvastgoedbedrijf, Certitudo, SITE en BLOC elkaar gevonden hebben. Deze organisaties ontwikkelen een aanpak die verrast, inspireert en verrijkt, die de uitvoering van projecten versnelt en die ons leert hoe stedelijke ontwikkeling aansluit op de nieuwe economie.

Een experimenteel proces

Tien online bijeenkomsten, twintig sprekers en één opgave: het vergroenen een aantrekkelijker maken van de Spoorzone in Apeldoorn. Dat waren de ingrediënten van een experimenteel proces, midden in Corona-tijd. De bijeenkomsten vormden de opmaat voor een door BLOC ontwikkelde gebiedsvisie, waarin vijf lijnen centraal staan: (1) een stadspark als basisinfrastructuur, (2) het nieuwe wonen, (3) het nieuwe werken, (4) de nieuwe mobiliteit en (5) het lerend district.

Deze lijnen hebben we vertaald naar een uitvoeringsprogramma met concrete projecten. Van het realiseren van een groen Stationsplein, groene lopers en pocketparken tot het realiseren van smart mobility hubs en een living lab voor het nieuwe wonen. De komende jaren staan in het teken van de uitvoering van dit programma. BLOC begeleidt daarbij de andere partners (de gemeente Apeldoorn, Certitudo, Dura vermeer en het Rijksvastgoedbedrijf) en bereidt samen met SITE een gebiedsorganisatie voor waarmee de continuïteit van de uitvoering wordt geborgd.