Bloc
Warmterotonde

Warmterotonde

Glastuinbouwondernemers gebruiken warmte en CO2. Het Rotterdamse Havengebied produceert warmte en CO2. BLOC verbindt hen. Letterlijk en figuurlijk.

Lees meer

Mind the gap

Glastuinbouwondernemers gebruiken vaak gas om elektriciteit, warmte en CO2 op te wekken. Dit is nodig voor de teelt van bijvoorbeeld bloemen en tomaten. In het Rotterdamse havengebied komt bij de petrochemische industrie, afvalverbranding en energiecentrales juist veel warmte en CO2 vrij.

Enorme duurzaamheidswinst

BLOC onderzocht met de industrie en met tuinbouwondernemers in het Westland (2014) en Oostland (2016) de businesscases om deze gebieden met elkaar te verbinden met warmte- en CO2-leidingen. In meerdere sessies zaten producenten en afnemers bij elkaar om toekomstscenario’s te maken. Deze werden vertaald in een eerste businesscase. Dat leidde tot de oprichting van een samenwerking van 10 partijen uit overheid en markt die gezamenlijk een businesscase bouwden. Onder de naam warmterotonde worden op dit moment verschillende leidingtrajecten gerealiseerd om de glastuinbouw van warmte en CO2 te voorzien. Zo ontstaat een enorme duurzaamheidswinst.

De publicaties kunnen hier gedownload worden: Heat and CO2 Oostland, Future Scenario Westland and Case Study Westland

Biobased Backbone
Volgend project

Biobased Backbone